Duurzaamheid

Het echte verhaal

Duurzaamheid & het pad naar CO2 neutraal

Global warming, Klimaat crisis, Energiekosten besparen, Schone lucht om in te spelen & sporten…..

Wat is uw reden om aan duurzaamheid te doen?

Aan de ene kant maakt het niet zo heel veel uit wat uw drijfveer is….als je aan duurzaamheid doet is het altijd goed!

Aan de andere kant, het financiële plaatje meenemend, is er wel wat te zeggen over wat het meeste effect sorteert en wat de kortste en wat de langste terugverdientijd heeft.

Daarom maar even snel op een rijtje:

  1. Isolatie
  2. Zonnepanelen
  3. Elektrische auto
  4. Warmte pomp en andere systemen

Ad 1) Isolatie-Isolatie-Isolatie

Eigenlijk is het heel simpel….als eerste moet al het budget naar isolatie gaan. Als je bijvoorbeeld een 0-op-de-meter-huis zou willen, ook dan is isolatie de kern en het geraamte waar het gehele idee van de nul op de meter op gebaseerd is. Maar zolang er nog elementen in het huis zijn die nog niet volwaardige isolatie bieden zou je eigenlijk alle volgende stappen nog maar even achterwege mogen laten.

We onderscheiden:
  1. Raam isolatie (HR++ HR+++)
  2. Dakisolatie
  3. Vloerisolatie
  4. Wand & Spouw isolatie
Ad A) Raam isolatie

Eigenlijk is het heel simpel…..enkel glas heeft een koude doorlaat waarde van r= 5,8
HR++ glas heeft een koude doorlaat waarde van r=1,2
HR+++ glas heeft een waarde doorlaat waarde van r=0,5

HR++ glas is niet zo duur en verdient zichzelf binnen een paar jaar terug. Bovendien is het geluidsarmer dan enkel glas. Oftewel; enkel glas is geen optie meer.

HR+++ is te bereiken op verschillende manieren. De gemakkelijkste is tripple-glas. Dat heeft dus 3 glasplaten ipv 2 glasplaten zoals bij HR++. Maar die 3e glasplaat brengt wat onprettige consequenties met zich mee. Ze zijn minder geluidsisolerend dan HR++, ze spiegelen en ze condenseren bij vochtig weer.
Maar het is mogelijk om de r=0,5 van HR+++ te bereiken met dubbel glas. Meestal gaat dat met vacuüm.

Ad B) Dakisolatie

Soms al gedaan, een enkele keer nog niet. Al het werk dat GRIDON doet, gaat uiteraard altijd gepaard met maximale dakisolatie van de uitbouw/aanbouw/bijbouw of opbouw. Het kan met glaswol, steenwol of piepschuim of andere schuimplaten. Afhankelijk van de situatie kiezen we de beste optie voor u uit.
Externe dakisolatie is ook een optie en kan ook op een natuurlijke manier met een groen dak, ook wel een sedum-dak genoemd, waar dus mosplantjes op groeien die het huis warm in de winter en koel in de zomer houdt.

Ad C) Vloerisolatie

Vorst aan de grond geeft direct het probleem weer dat inzichtelijk maakt waar we het hier over hebben. De grond is koud….want warme lucht stijgt en koude lucht daalt naar/in de grond. De Aarde is een opslag voor koude. Als je sneeuw in een goede kuil begaafd dan kan het tot juli blijven liggen! Oude huizen met houten vloeren hebben oorspronkelijk geen isolatie in de kruipruimte. Moderne huizen met een betonvloer vaak al wel. Toch is de analyse om te zien of dit optimaal is zeker geen kwaad. De nul-op-de-meter huizen besteden heel veel tijd, aandacht, geld en energie aan de vloer! Die is dan zelfs vacuüm/luchtdicht, om elke vorm van koude lekkage te voorkomen.

Ad D) Wand & Spouw isolatie

Eigenlijk is dit ook een no-brainer. Maar ons oud-Hollandse systeem is de spouwmuur met lucht. En op zich is dat inderdaad een prachtig systeem, dat ook nog eens goed past bij ons vochtige klimaat.

Ad 2) Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een solide investering die je gegarandeerd in 8 jaar zal terugverdienen.
Wel is het zo dat zonnepanelen continue in ontwikkeling zijn en dus elk jaar ongeveer 5% beter worden. Oftewel, elke 14 jaar verdubbeld de capaciteit.
Zonnepanelen gaan 25-30 jaar mee…..maar de kans is groot dat je ze over 15 jaar op de 2e hands markt zal willen verkopen (je hebt ze dan immers al jaren terug verdient en ook al 7 jaar gratis stroom genoten)….en dan nieuwe zonnepanelen nemen die dan 2x zo sterk zijn als die je had. De verwachting is dat er net zoals voor 2e hands auto’s ook voor zonnepanelen een levendige 2e hands markt zal ontstaan.

Partners

    de GRIDON Elementen (vervolg)

    Vloeren & Wanden – Verwarming & Isolatie

    Naast het glaswerk zijn de vloeren en de wanden natuurlijk van groot belang, inclusief verwarming & isolatie.

    Tegenwoordig willen veel mensen vloerverwarming.
    Toch weet niet iedereen dat vloerverwarming vooral een esthetische keuze is. Het is fijn dat die radiatoren niet meer in beeld zijn, zeg maar. Maar technisch gezien verwarmt vloerverwarming niet beter dan radiatoren of een convectorput. Dat laat de keuze voor een eventuele warmtepomp nog buiten beschouwing. Want vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is wel een andere manier van verwarmen dan met een normale cv-ketel. De combinatie vloerverwarming & warmtepomp zal veel minder snel reageren dan een traditionele cv-ketel en dus een paar uur de tijd nodig hebben om een huis een paar graden warmer te maken. Terwijl een cv-ketel dat wellicht in een half uur doet. Daarom zal je bij een waterpomp het huis dag & nacht constanter van temperatuur houden. En dat is uiteindelijk energie-efficiënter dan een cv-ketel. Maar de terugverdientijd van een warmtepomp kan aanzienlijk lang zijn. Maar dus wel goed voor het milieu.

    Vloerverwarmingen zijn er voor houten vloeren op houten balken, maar meestal worden ze in de betonnen ondervloer in-gefreesd. 
    Veel mensen denken dat vloerverwarming alleen werkt met een gietvloer ofzo….maar dat is niet waar. Eigenlijk alle soorten top-vloeren kunnen goed werken met vloerverwarming, maar naarmate de vloer dikker is (bijvoorbeeld massief houten vloer of stevig parket) dan zal de opwarmtijd wat langer zijn om die top-vloer door te warmen….maar daarna is het effect van de vloerverwarming gelijk aan een dunnere top-vloer. 
    Wel is het natuurlijk zo dat een gietvloer zonder vloerverwarming snel koud aan de blote voeten voelt. En juist daarom is vloerverwarming bij gietvloeren populair. Een houten vloer voelt van zichzelf al minder koud aan de voeten en daarom is vloerverwarming daar eerder een esthetische keuze om de radiatoren uit het zicht te krijgen.
    Om te voorkomen dat vloerverwarming de kruipruimte gaat verwarmen in plaats van uw huis is het dus wel van belang dat de vloer isolatie grondig voor elkaar is. Meer over isolatie onder duurzaamheid

    We bespreken in het persoonlijk gesprek graag de mogelijkheden en details van uw persoonlijke situatie en voorkeuren.

    Ons werk

    Staal voor Opbouw

    Herenhuis Amsterdam met uitbouw

    De laatste hand – Uitbouw hout

    Uitbouw & Opbouw Red Cedar

    Elk project is weer een uitdaging om écht iets unieks neer te zetten

    Bouwstenen van een geslaagd project

    Een stevige fundering is het begin!
    We bespreken graag alles in detail
    Bouwkundige tekening

    Contactformulier

    Vraag vrijblijvend een gesprek aan:

    We komen geheel vrijblijvend langs voor een bezichtiging en offerte. Ons interne team van Architect, Constructeur en Technisch Bouwkundige staan voor jou klaar. Al je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en nooit aan derden verstrekt. Wij verkrijgen 50% van onze opdrachten via positieve referenties van bestaande en oude klanten. We hebben tientallen referenties door heel Nederland.

    We kijken er naar uit om ook jullie te helpen.

    We komen graag vrijblijvend een kosteninschatting maken.
    We nemen binnen 24 uur contact op:

    Join the team

    We zijn altijd op zoek naar vakmensen die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan.

    www.gridon.nl - info@gridon.nl
    tel: 06 234 935 60

    Bedrijfsinformatie

    Postadres
    Adriaan Ditvoorsthof 9
    1087 GX Amsterdam-IJburg

    Kantooradres
    Laan van Kronenburg 14
    12e verdieping
    1183 AS Amstelveen

    Koninklijke Bouwend Nederland 922327
    KvK 78563232
    BTW NL861451193B01

    Algemene Voorwaarden - Privacy Verklaring - Contact
    © 2020 GRIDON B.V. - Specialist in Aanbouw, Uitbouw, Opbouw en Bijbouw