Global warming, Klimaat crisis, Energiekosten besparen, Schone lucht om in te spelen & sporten…..
Wat is uw reden om aan duurzaamheid te doen?
Aan de ene kant maakt het niet zo heel veel uit wat uw drijfveer is….als je aan duurzaamheid doet is het altijd goed!
Aan de andere kant, het financiële plaatje meenemend, is er wel wat te zeggen over wat het meeste effect sorteert en wat de kortste en wat de langste terugverdientijd heeft.
Daarom maar even snel op een rijtje:
- Isolatie
- Zonnepanelen
- Elektrische auto
- Warmte pomp en andere systemen
Ad 1) Isolatie-Isolatie-Isolatie
Eigenlijk is het heel simpel….als eerste moet al het budget naar isolatie gaan. Als je bijvoorbeeld een 0-op-de-meter-huis zou willen, ook dan is isolatie de kern en het geraamte waar het gehele idee van de nul op de meter op gebaseerd is. Maar zolang er nog elementen in het huis zijn die nog niet volwaardige isolatie bieden zou je eigenlijk alle volgende stappen nog maar even achterwege mogen laten.
We onderscheiden:
- Raam isolatie (HR++ HR+++)
- Dakisolatie
- Vloerisolatie
- Wand & Spouw isolatie
Ad A) Raam isolatie
Eigenlijk is het heel simpel…..enkel glas heeft een koude doorlaat waarde van r= 5,8
HR++ glas heeft een koude doorlaat waarde van r=1,2
HR+++ glas heeft een waarde doorlaat waarde van r=0,5
HR++ glas is niet zo duur en verdient zichzelf binnen een paar jaar terug. Bovendien is het geluidsarmer dan enkel glas. Oftewel; enkel glas is geen optie meer.
HR+++ is te bereiken op verschillende manieren. De gemakkelijkste is tripple-glas. Dat heeft dus 3 glasplaten ipv 2 glasplaten zoals bij HR++. Maar die 3e glasplaat brengt wat onprettige consequenties met zich mee. Ze zijn minder geluidsisolerend dan HR++, ze spiegelen en ze condenseren bij vochtig weer.
Maar het is mogelijk om de r=0,5 van HR+++ te bereiken met dubbel glas. Meestal gaat dat met vacuüm.
Ad B) Dakisolatie
Soms al gedaan, een enkele keer nog niet. Al het werk dat GRIDON doet, gaat uiteraard altijd gepaard met maximale dakisolatie van de uitbouw/aanbouw/bijbouw of opbouw. Het kan met glaswol, steenwol of piepschuim of andere schuimplaten. Afhankelijk van de situatie kiezen we de beste optie voor u uit.
Externe dakisolatie is ook een optie en kan ook op een natuurlijke manier met een groen dak, ook wel een sedum-dak genoemd, waar dus mosplantjes op groeien die het huis warm in de winter en koel in de zomer houdt.
Ad C) Vloerisolatie
Vorst aan de grond geeft direct het probleem weer dat inzichtelijk maakt waar we het hier over hebben. De grond is koud….want warme lucht stijgt en koude lucht daalt naar/in de grond. De Aarde is een opslag voor koude. Als je sneeuw in een goede kuil begaafd dan kan het tot juli blijven liggen! Oude huizen met houten vloeren hebben oorspronkelijk geen isolatie in de kruipruimte. Moderne huizen met een betonvloer vaak al wel. Toch is de analyse om te zien of dit optimaal is zeker geen kwaad. De nul-op-de-meter huizen besteden heel veel tijd, aandacht, geld en energie aan de vloer! Die is dan zelfs vacuüm/luchtdicht, om elke vorm van koude lekkage te voorkomen.
Ad D) Wand & Spouw isolatie
Eigenlijk is dit ook een no-brainer. Maar ons oud-Hollandse systeem is de spouwmuur met lucht. En op zich is dat inderdaad een prachtig systeem, dat ook nog eens goed past bij ons vochtige klimaat.
Ad 2) Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn een solide investering die je gegarandeerd in 8 jaar zal terugverdienen.
Wel is het zo dat zonnepanelen continue in ontwikkeling zijn en dus elk jaar ongeveer 5% beter worden. Oftewel, elke 14 jaar verdubbeld de capaciteit.
Zonnepanelen gaan 25-30 jaar mee…..maar de kans is groot dat je ze over 15 jaar op de 2e hands markt zal willen verkopen (je hebt ze dan immers al jaren terug verdient en ook al 7 jaar gratis stroom genoten)….en dan nieuwe zonnepanelen nemen die dan 2x zo sterk zijn als die je had. De verwachting is dat er net zoals voor 2e hands auto’s ook voor zonnepanelen een levendige 2e hands markt zal ontstaan.